Door laagdrempelige spelletjes maken we kennis met ondernemerschap en gaandeweg bouwen we dit uit tot het bedenken van een bedrijfsidee, het invullen van een Business Canvas model en het houden van een pitch voor een professionele jury. We delen informatie en eigen ervaringen en nodigen ook een ondernemer uit om te spreken en de studenten te motiveren. Zowel onze gastspreker als de vertegenwoordigers van het Rabofonds maken onderdeel uit van de jury, die de ideeën van de studenten zal beoordelen.
Diandre werkt met jong en multicultureel team van gemotiveerde mensen die allemaal een bepaalde betrokkenheid voelen bij onze organisatie. Velen van ons zijn ook jong (geweest) in Rotterdam en begrijpen welke obstakels er op de loer kunnen liggen wanneer je jezelf wilt ontplooien maar om verschillende redenen dit niet kan omzetten tot realiteit. Gelukkig zijn er beslissers binnen het onderwijs in Nederland die openstaan voor het dialoog en zijn er scholen die zoeken naar alternatieve lesprogramma’s. Met deze scholen wil Diandre graag samenwerken.
Het doel van de eerste dag is om de studenten meer duidelijkheid te geven over ondernemerschap. Er zullen meerdere presentaties worden gegeven: “Wat is ondernemerschap?”, “Hoe kom je op een idee?” en “marktonderzoek”. Studenten zullen in groepjes verdeeld worden. In groepjes zullen ze met elkaar brainstormen om op ideeën te komen voor een onderneming. Tijdens de brainstormsessie zal er extra begeleiding aanwezig zijn om vragen te beantwoorden van de studenten. De studentenbegeleiders zullen ook inspringen waar nodig is.
Introductie en uitleg over het “Business Canvas Model”. Elke groep zal hun gekozen idee uitwerken in een canvas model. Alle bouwstenen zullen stap voor stap worden afgegaan tot het model volledig is ingevuld. Diandre zal zorgen voor A3 formaat Business Canvas modellen. Hiermee kunnen de studenten actief aan de slag. De groepjes zijn tijdens deze workshop vrij om vragen te stellen over hun eigen model. Verder zal er een presentatie worden gegeven over hoe je moet pitchen. Er zal actief geoefend worden met de groepen om hun pitch voor te bereiden.
Elke groep moet zijn idee pitchen tegenover een jury, waarbij een winnaar gekozen zal worden. Verder is er op de derde dag een ondernemer aanwezig om zijn verhaal te vertellen. Diandre streeft ernaar een jonge ondernemer te vinden met een mooi en inspirerend verhaal om de studenten goed te motiveren. Aansluitend zal er een presentatie worden gegeven over het financieren van je onderneming. Aansluitend maken de echte uitblinkers kans op deelname aan ons start-up traject ‘Become an entrepreneur‘ in samenwerking met Diandre en ondernemersplatform SpareSpace.